Een Travellerspoint blog

De Cordillera Blanca

Een verhaal van luxe en armoede

overcast 20 °C
Bekijk Zuid-Amerika op Raf-Ellen's reiskaart.

Lieve blogofielen,

We zitten net terug op zeeniveau na een week te hebben gespendeerd op 3000m hoogte en meer, rond Huaraz in de Cordillera Blanca.

rafa_031.jpg

De aanvankelijke bedoeling op die duizelingwekkende hoogte was een vierdaagse trek te doen met de tent over bergpassen tot 4600 meter. Maar aangezien dit bij vrieskou in een tent slapen en tonijn en ravioli uit blik fretten inhoudt, besloten we dat het ook anders kon! Dus trokken we naar een luxelodge op 3500 meter, diep in de bergen.

We verbleven in de "King"- kamer van de Llanganuco lodge met ergonomische matras, zicht op de vallei en een badkamer met warm water en een bad.
Hieronder hebben we er enkele fotootjes van, er bestaan ook badfoto's maar die horen op een ander soort website thuis ;-)

raf_022.jpg

raf_001.jpg

raf_010.jpg

Overdag organizeerden we dagwandelingen. De eerste dag naar het Lago Llanganuco op 3900 meter. Deze wandeling viel wat tegen door het bewolkte weer en het meer zag er ook niet super uit. We namen ter vergelijking ook de tweede dag een foto van hetzelfde meer. Wat een beetje zon toch kan doen!

raf_007.jpg

raf_011.jpg

Na het wandelen werden vergastte Brett, een Australiër die in de lodge werkt en zich al jaren verdiept in de wereldkeuken, op een driegangenmenu uit de Thais- Vietnamese keuken. Heerlijk en supergezellig bij kaarslicht!!

De tweede dag wandelden we serieus steil omhoog tot op 4600 meter tot aan de onmogelijk blauwe Laguna 69. Het was op momenten wel zwaar klimmen, maar Ellen hield zich sterk door aan een nieuw succulent avondmaal te denken en op die manier haspelden we de klim af in een recordtijd van 2u15minuten! En 's avonds was het weer gezellig tafelen samen met een fijn Frans koppel, naast ons de enige gasten in de lodge.

raf_012.jpg

raf_002.jpg

raf_004.jpg

raf_018.jpg

Ahja, voor de viezerikskes onder ons (Th. G. uit Le., A. D. uit Lu., D. VDP. uit H.) Laat uw verbeelding bij de naam van de lagune niet op hol slaan, het is gewoon nummer 69 zoals er ook nr. 68 en 70 bestaan.

Maar helaas, na een tijdje moesten we van onzen berg terug naar beneden (net zoals de Planckaerts), de "beschaafde" (het blijft Perú) wereld in en terug naar een bescheiden slaapplaats.

Qua contrast met deze eerste uitstap kon ons volgend berguitje wel tellen: het boerenhol Chavín de Huantar. Volgens onze niet altijd even betrouwbare Lonely Planet was het bijzonder jammer dat mensen hier niet overnachten. Een oergezellig dorpje met alle toeristische infrastructuur, zoals ons grandioze, net gerenoveerde koloniale hotel met tv en 24u warm water. In praktijk kwam dit neer op een tiental restaurants met keuze uit rijst, patatten en kip. Ons hotel was eerder een bric á brac van aan elkaar gemetselde huizen dat dringend moest gerenoveerd worden, een verschrikkelijk doorgelegen bed, een tv met enkel 3 regionale posten en een douche met in de kuip een naar beneden gevallen tegel. De toeristische infrastructuur beperkte zich tot 0 cafés en 3 internetbars. De internetbars dan maar: één had geen connectie, een ander was gesloten en bij nummer drie was een koerier sneller dan een mail versturen.

rafa_028.jpg

Dit alles tezamen maakt dat we om 20u15 reeds in onze pyjama in ons bedje lagen.

Daags nadien bezochten we 's ochtends in alle vroegte de ruines van Chavín. Die waren wel de moeite, met een ondergronds doolhof, een 8 meter hoog stenen zwaard en voor de tempel een veld met tribunes rond, vermoedelijk gebruikt voor ceremonies. Mijn idee was eerder een minivoetbalveld met een spelerstunnel aan. Ze hadden ook nog een ronde ceremonieplaats, waar volgens mij het baanwielrennen werd georganiseerd.

rafa_012.jpg

rafa_003.jpg

Nadien busten we terug naar Huaraz om gisteren luxueus (Cruz del Sur!) verder te reizen naar grijs Lima.

Groetjes,

Raf en Ellen

PS: PRIJSKAMP

Het onderstaande busje werkt een beetje als de Lijn in Vlaanderen. Alleen is het veel kleiner en geraakt er een beetje minder volk in. Onze vraag nu, met hoeveel mensen, bestuurder incluis, zaten we in dergelijk busje tussen Yungay en Huaraz gedurende meer dan een uur?

rafa_018.jpg

De winnaar krijgt een leuk souvenir eens we terug in Belgie zijn.
Antwoorden kan via een gele briefkaart naar Reyerslaan 52 - Kamer 3N13 - 1043 Brussel of post het antwoord hieronder in een comment voor 14 juni. Succes!

Geplaatst door Raf-Ellen 4:57 Gearchiveerd in Peru

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

22 ???????

door gerlind

met 15 mensen in het busje ?

KD uit H

door kadens

32... Het zou moeten gaan!

door mieke vdh

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint