Een Travellerspoint blog

Por la paz de Colombia!

Over de Colombiaanse bergen en opstappen voor vrijheid en vrede

sunny 23 °C
Bekijk Zuid-Amerika op Raf-Ellen's reiskaart.

Dag allemaal,

we zitten intussen in Rio de Janeiro maar nog even een verslag van onze laatste daagjes in Colombia.

Zoals jullie al wisten, ruilden we de hete Caraïben vorige week voor de veel frissere Colombiaanse bergen. We trokken nog 3 daagjes naar Boyacá, de provincie boven Bogotá, waar het ons erg aan de Peruaanse bergen deed denken, en daar zijn we absolute fans van, zo ook dus van Boyacá. Na een veel langere busrit dan voorzien (as always) kwamen we via het druilerige Tunja aan in Villa de Leyva, een koloniaal dorpje waar de tijd is blijven stilstaan. Maar wat bleek, in de met kasseistenen geplaveide straatjes was het op de koppen lopen, het was nl. feest voor de Virgen del Carmen, 5 dagen lang!! We hadden al even schrik dat we geen logement meer zouden vinden, maar via een reisagentschap kwamen we terecht in de enige jeugdherberg van Villa de Leyva, een half uurtje stappen van het centrum en gelegen hoog in de groene bergen. We kregen ook de beste room with a view (met weliswaar de allerslechtste matras).

raf_laatst..col_017.jpg

raf_laatst..col_002.jpg

raf_laatst..col_004.jpg

Daags nadien huurden we mountainbikes en fietsten we langs enkele van de lokale attracties, zo ondermeer een archeologische site vol met gigantische stenen penissen, en een Gaudi-achtig huis helemaal opgetrokken uit modder. Hoogst aangenaam fietstochtje!! ´s Avonds geraakten we in een internetcafé aan de babbel met een Hollander en een Braziliaan waarmee we nadien gingen eten en drinken, en waar ik ook een fotootje van heb gemaakt. In het verleden ben ik dit bijna altijd vergeten, foto´s te nemen van mensen die we leren kennen! Maar deze fijne ontmoeting werd dus toch vereeuwigd!

raf_laatst..col_011.jpg

raf_laatst..col_009.jpg

raf_laatst..col_010.jpg

raf_laatst..col_012.jpg

raf_laatst..col_016.jpg

Op vrijdag waren we zowat zeven uur onderweg terug naar Bogotá wegens een verschrikkelijk onweer!! Regen dat er uit de hemel is komen vallen, en de donderslagen klonken als bomaanslagen van de FARC, best beangstigend. Door de regen moesten we ook zowat een uur aanschuiven in het busstation om een taxi te kunnen nemen... Maar gelukkig wachtte ons opnieuw Jean-Pierre z´n appartementje om de avond in alle rust op de zetel voor de TV door te brengen, dat was lang geleden!!

Ons laatste weekend in Bogotá werd een stuk drukker dan we zelf in gedachten hadden. Zo gingen we nog Monserrate op tesamen met Jean-Pierre en diens studiegenootje Manuel. Vanop deze berg heb je een schitterend zicht hebt op de stad. Raf durfde het daar aan een groepje militairen, die trouwens in heel Colombia alomtegenwoordig zijn, te vragen of hij met hen op de foto mocht. En dus hebben we een foto met militairen, maar er ontbreken eigenlijk nog foto´s met de militaire politie, de guardia privada, verschillende soorten politieagenten, de wachters die je fouilleren bij het binnengaan van café of resto, de hondenmensen die je niet toelaten de gevel van het unief te trekken, ... Om maar te zeggen, het wemelt van de uniformen in Colombia. ´s Avonds stonden we nog enkele uren in de keuken ter voorbereiding van de brunch die we daags nadien zouden organiseren in Jean-Pierre zn appartementje. En ondanks onze vermoeidheid konden we het toch niet maken onze laatste avond in Colombia niet meer buiten te komen, dus trokken we nog naar een fijn café waar we ons beperkten tot één cocktailtje.

raf_laatst..col_018.jpg

raf_laatst..col_019.jpg

raf_laatst..col_021.jpg

raf_laatst..col_027.jpg

Zondag, afscheidsdag, nationale feestdag en dag van de mars voor de vrede en vrijheid van de gijzelaars van de FARC, deed het vroege opstaan dan ook pijn!! De mars was nl. al voorzien om 9u (hoewel hij eigenlijk pas vanaf 10u goed op gang kwam, Zuid-Amerikanen hé) dus stonden we om half 9 al klaar in vol ornaat, Jean-Pierre had ons nl. elk een T-shirt, special edition voor de mars, gekocht. Raf bleef wel thuis, om naar de Tour de France te kijken, en om nog de laatste hand te leggen aan de brunch, maar ik trok samen met Jean-Pierre en enkele vrienden de straat op!! Best wel impressionant, in totaal zijn er miljoenen Bogotanen op straat gekomen, her en der speelde een groepje of een fanfare, er werden gigantische Colombiaanse vlaggen meegezeuld, maar jammergenoeg liepen we een groot deel van de tijd naast een groepje neonazi´s, die ook tegen de FARC waren, maar voor een duistere Tercera Fuerza...

Ellen1.jpg

raf_laatst..col_031.jpg

raf_laatst..col_030.jpg

De brunch verliep vrij rustig (wij waren compleet uitgeput na 4 nachten slecht slapen) en aangenaam, met enkele vrienden en familie van Jean-Pierre en Ana-Maria (bij wie we in Cartagena bleven overnachten) en haar gezin. En ´s avonds gingen we compleet uitgeput richting luchthaven, en richting Brazilie...

raf_laatst..col_032.jpg

Ons maandje Colombia zit er alweer op, en we hebben het helemaal overleefd zonder enig probleem. Nu is Raf er ook van overtuigd dat Colombia zeker wel een toeristische bestemming kan zijn. Ik begrijp echt niet waarom het reisadvies nog steeds op niveau 3 staat (niet-essentiele reizen worden afgeraden), want als je de probleemgebieden vermijd, is Colombia eigenlijk net een van de veiligste landen (van Zuid-Amerika) die je kan bezoeken. Dus bij deze een oproep, wie zin heeft om naar Colombia te gaan, laat je niet afschrikken, daar is absoluut geen reden voor! En Colombia heeft ook heel wat te bieden, voor de eigenzinnige backpacker, zelfs voor families met kinderen. Wij komen in elk geval terug!

Groetjes uit Rio,
Ellen

PS van Raf: op TV zit hier het kanaal TV5 monde Latine, dat elke dag de RTBF uitzending van de Tour toont. Schitterend, ik heb dus nog niets moeten missen van de bergritten en met John Lelangue als co-commentator zit de kwaliteit ook wel snor. Komaan Cadelleke!

Geplaatst door Raf-Ellen 17:44 Gearchiveerd in Brazilië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint