Een Travellerspoint blog

Je m`envole au paradis, je vais à Rio

At the Copacabana

sunny 26 °C
Bekijk Zuid-Amerika op Raf-Ellen's reiskaart.

Hallo allemaal,

onze week Rio zit er zo goed als op, morgenvroeg vertrekken we namelijk richting Paraty, en dus is het tijd voor een blogpost.

Wie zich verwacht aan een beschrijving van 7 dagen aan ´t strand liggen, zit er serieus naast. We hebben hier niet stilgezeten. Hoewel het strand er ook af en toe aan te pas kwam.

rio_019.jpg

We huurden hier een fijn appartementje in de wijk Copacabana op 5 straten van het strand en dus begonnen we onze ochtend twee keer joggend op den dijk langs Copacabana tot in Ipanema. Onze manier om deel te nemen aan de lichaamscultuur in Rio. Het strand is hier namelijk overal en op en rond het strand loopt iedereen schaars gekleed: mannen in Speedo´s met opgefokte borstspieren en dito armen en vrouwen in te strak aangetrokken bikini´s zodat de borsten er lekker uitpuilen. Op het strand staat er her en der een rekstok opgesteld en een brug met gelijke leggers om oefeningen te doen en overal staan volleybalnetten en voetbalgoaltjes. Ellen ging dan ook nog langs de mani- en pedicure (spotgoedkoop! en zowat iedereen doet het hier) kwestie van niet uit de toon te vallen. Achter het strand ligt, zoals jullie wel weten, de zee en die is ook een vermelding waard. In de zee kan je hier nl. niet zwemmen wegens de te sterke stroming maar vooral ´kweenioeoge´ golven. Het éne moment sta je met je enkels in het water, dan komt er een golf aan gebulderd die je omver werpt en staat het water tot aan je kin.

rio_031.jpg

Zoals gezegd zaten we dus niet zoveel aan het strand, maar verkenden we vooral de stad. De twee meest toeristische stops zijn waarschijnlijk de Pão de Açucar en de Cristo Redentor op de Corcovado (voor de leken: twee bergskes (kaskes) met op nummer 2 een Jezusbeeld). Een geweldig zicht geven die op de stad! Overal bergen, baaien, stranden en daartussenin flatgebouwen geslingerd. En dan vergeten we nog de bergflanken die helemaal volgebouwd zijn met ogenschijnlijke minihuisjes, de favelas.

rio_028.jpg

rio_020.jpg

rio_025.jpg

eerste_dag_rio_142.jpg

En het klinkt wellicht gek, maar je kan hier een zogenaamde favelatour doen. We stonden er aanvankelijk nogal weigerachtig tegenover, maar positieve commentaren van medereizigers haalden ons uiteindelijk over de streep. En bovendien zijn Rio en de favela´s onlosmakelijk met elkaar verbonden, ze zijn omnipresent en liggen, in tegenstelling met dergelijke wijken in andere grote steden, middenin de stad. Zo gingen we op een dag twee favelas bezoeken (Rocinha, de allergrootste van Rio, en Vila Canoas). Echt wel cool. De politie komt daar niet, de drugsdealers bepalen daar de wet. Je ziet er dus mensen met pistolen in de band van hun short rondlopen of rondfietsen met een geweer rond hun nek. Zij regelen dus alles in een ongelooflijke bric à brac van op elkaar gestapelde huisjes met enkel dunne gangetjes ipv straten. De mensen die daar wonen hebben geen adres, ze hebben daar geen straatnamen, laat staan huisnummers. En toch leven de mensen er niet ongelooflijk slecht, er zijn daar winkeltjes, café´s her en der, een voetbalveldje, scholen, ... Een soort van parallelle maatschappij. De meest fortuinlijke onder de favelabewoners worden later topvoetballer en gaan, vooraleer naar Europa te verschepen, naar één van de grote voetbalclubs in Rio.

rio_002.jpg

rio_004.jpg

rio_001.jpg

rio_005.jpg

Wij zijn ook eens voor den Anderlecht gaan scouten in het Maracanã stadion, maar in de wedstrijd Vasco da Gama tegen Fluminense liep alleszins geen nieuwe Ronaldinho rond. We hebben wel een heel leuke wedstrijd gezien: 3-3, een penalty, een rode kaart en 90 minuten aan een stuk incluis de pauze een oorverdovend gezang, getrommel en geroep. Echt een aanrader zo´n avondje Braziliaans voetbal.

maraca_002.jpg

De stad zelf is ook al geweldig. Wij bezochten er de buurten Centro, Santa Teresa, Lapa, Urca, Copacabana en Ipanema (waar we de enige keer deze week lekker gingen uiteten). Allemaal op een boogscheut van elkaar maar verschillende werelden.
Aan Centro moeten we niet te veel woorden vuilmaken, da´s het economische centrum van een grote stad: veel hoge gebouwen met her en der nog een oud theater, of nationale bibliotheek tussen. Eén gebouw sprong er in het centrum wel tussenuit, de kathedraal. Het zal wel moderne architectuur heten en zijn fans hebben, maar ik vond het vooral een vieze betonnen fake mayatempel.

rio_009.jpg

De wijk Urca is zo een beetje de chique côté van Rio. Ligt op een schiereilandje aan de voet van de Pão en is een oase van rust vol met schitterende huizen en kalmere stranden zoals de Praia de Urca en de Praia Vermelha. Heel leuk om te wandelen, zeker als je de wandeling kan afsluiten op de Morro de Urca waar het wemelt van die kleine aapjes die mij aan onze Mark deden denken.

eerste_dag_rio_015.jpg

eerste_dag_rio_022.jpg

eerste_dag_rio_044.jpg

Santa Teresa is zo´n beetje de bohémien wijk van Rio, vol prachtige maar vervallen koloniale gebouwen, een trammetje dat je helemaal tot boven neemt, enkele leuke restaurantjes. Aangenaam om een namiddag in rond te kuieren.

rio_013.jpg

rio_012.jpg

rio_016.jpg

Rest ons nog de wijk Lapa. Hier hebben we eigenlijk enkel de bekende mozaiektrap gezien ( as seen in Snoop Dogg feat. Pharell -Beautiful) . We waren van plan hier ook nog eens op stap te gaan en wat Samba te komen kijken... Maar aangezien het de eerste keer in maanden was dat we een eigen keukentje hadden, kookten we voornamelijk zelf en bleven nadien binnen een beetje tv kijken of wat lezen. Zo 5 keer koken op 7 dagen scheelt natuurlijk financieel ook wat en dat mocht wel want Rio is DUUR.

rio_018.jpg

Oh ja, vandaag hebben we nog een klote-fietstochtje gedaan naar en rond een meer. Onmogelijk om dit op een normale manier te doen, zoveel volk: wandelaars, fietser, go-karts, skaters, ... om de vijf voet stoppen, uitwijken, ... Gelukkig was deze tocht niet te lang en had ik geen drinkbus bij me of die was waarschijnlijk Steelsgewijs naar één of andere Braziliaanse Moncassin zijn kop geworpen geweest.

rio_032.jpg

En dus zit Rio er op en het was geweldig!
Nog 5 dagen rondhangen in de provincie van Rio en vrijdag zitten we terug in Argentinie waar het allemaal begon zoveel maanden geleden.

Groetjes,
Raf

PS. Onze reis zit er bijna, wie dus nog een commentaartje kwijt wil, wacht niet te lang... We laten onze ganse blog wellicht afprinten, inclusief de commentaren, dus wie eeuwige roem wil in onze boekenkast, laat van je horen!

Geplaatst door Raf-Ellen 16:52 Gearchiveerd in Brazilië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

"Quand tu souris, je m'envole au paradis, je vais à Rio, De Janeiro". Ca m'a bien l'air d'être le paradis, le Rio de CloClo. Een verslagske om uw vingers van af te likken me dunkt. En voorts: hier met die eeuwige roem! CU Soon! Groetjes, Tony

door Double T

Hallo ellen, raf

het was enorm leuk om jullie ervaringen te kunnen volgen leuke verslagen met mooie, soms griezelige, soms grappige foto's.
Als je zo in België hoort van omgekomen toeristen hou je wel even je hart vast maar gelukkig zagen we dan weer wat verschijnen om jullie blog
We wensen jullie zeker een behouden thuiskomst en trachten naar jullie wederoptreden in AGRUM

groetjes Patrick, Ingrid , Jolien en Karen
( hopelijk kunnen jullie nog wat genieten van de Murgaparadefoto's die ik naar Ellen heb gezonden .

door Patrick2

Twas super om jullie verslagen te lezen, een beetje wegdromen achter onze PC, heimwee naar Argentinië, plannen maken om ook al dat moois te gaan bekijken :-)
Nog veel plezier en tot snel
xInge

door inge81

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint