Een Travellerspoint blog

Paraty en Iguazú

Over de laatste paradijselijke stranden en grensoverschrijdende watervallen

sunny 17 °C
Bekijk Zuid-Amerika op Raf-Ellen's reiskaart.

Gegroet waarde parochianen,

Kwestie van niet alleen Rio de Janeiro te bezoeken in Brazilië, trokken we ook de omliggende provincie in. Een prachtige Costa Verde wachtte ons daar. Weeral paradijselijk stranden met daarachter dichte wouden. Aanvankelijk was onze bedoeling een dagje Paraty te bezoeken en dan naar Ilha Grande te gaan. Echter, doordat Ellen ziekskes was, moesten we deze plannen ietwat bijstellen en verbleven we drie dagen nabij Paraty. Jammer maar helaas, ik keek echt wel uit naar een nieuw luilekkereiland...

Paraty_005.jpg

Nu, Paraty en omgeving heeft gelukkig ook meer dan genoeg te bieden om drie dagen te vullen. Paraty zelf is een mondain Portugees-koloniaal stadje volgestouwd met duurdere restaurants en chique winkeltjes. Niet echt spek naar onze bek en al zeker niet naar het einde van de reis en de bodem van de portemonnee toe. Dus beperkten we ons vooral tot wat rondwandelen en ergens een hamburger eten.

Paraty_003.jpg

Paraty_002.jpg

De tweede dag trok ik naar het strand van Sao Goncalo. Zonder Ellen, die echt te ziek was die dag, maar met onze buren van het hostal. De namen Piet en Liesbeth verraden waarschijnlijk al dat het Vlamingen waren, uit Kessel-Lo zowaar! Dus tesamen met hen en hun drie kinderen spendeerde ik een aantal uren aan het strand en ook 's avonds kon ik nog wat aangenaam met hen babbelen op ons terrasje terwijl Ellen reeds/nog in bed lag.

Paraty_008.jpg

Dag drie vertrokken zij evenwel naar Sao Paolo, maar gelukkig was Ellen weer min of meer op de been! Dus na een busrit door een prachtig groen berglandschap met de zee die her en der komt piepen, belandden we in Trindade om een ander strand te bezoeken, Praia Cachadaco. Zalig mooi strand, hoge golven en mooi weer, meer moet dat soms echt niet zijn.

Paraty_009.jpg

IGUAZU_002.jpg

Paraty_011.jpg

Ik had gerust nog een aantal dagen aan de Costa Verde kunnen blijven, maar helaas wachtte in Rio ons vliegtuig om naar Foz do Iguacu te vliegen, en zaten onze laatste stranddagen van deze reis er dus op...

Groetjes,
een stilaan weemoedig wordende Raf

Ook nen goeiendag allemaal van mijnentwege!

Gelukkig was ik zo goed als helemaal hersteld toen we in Iguazú aanbelandden, om daar de wereldberoemde Iguazúwatervallen te gaan bekijken, niet de hoogste maar wel de omvangrijkste. We namen een vlucht vanuit Rio, via Curitiba tot in Foz do Iguacu aan de Braziliaanse kant, maar staken onmiddellijk de grens over naar Puerto Iguazú aan de Argentijnse kant, waar het leven stukken goedkoper is. We logeerden er in een gezellig, eenvoudig hostalletje, dat we officieel de prijs voor vriendelijkste personeel willen toekennen.

IGUAZU_008.jpg

Op zaterdag verkenden we de Braziliaanse kant van de watervallen en op zondag de Argentijnse kant. De watervallen liggen eigenlijk volledig op Argentijns grondgebied, waar je ze dus vanuit meer verschillende standpunten kunt bekijken, en ook van dichterbij, maar vanaf de Braziliaanse zijde heb je ook wel enkele mooie overzichten.

IGUAZU_011.jpg

IGUAZU_009.jpg

Nu, de watervallen zelf zijn zondermeer impressionant, en jullie moeten weten dat ze op geen enkele van de foto's allemaal staan, het zijn er echt tientallen die vlakbij elkaar liggen. Het is een beetje gek eigenlijk, want de omgeving van Iguazú doet niet echt vermoeden dat er zich daar één van de geweldigste natuurwonderen bevindt. Maar toch, 2 rivieren, de Paraná en de Iguazú, komen op een zeker punt samen en storten zich massaal de diepte in.

IGUAZU_014.jpg

IGUAZU_015.jpg

IGUAZU_016.jpg

IGUAZU_018.jpg

Jammergenoeg zijn de watervallen ook heel erg toeristisch uitgebaat en -gebuit. Zowel aan de Braziliaanse als aan de Argentijnse zijde hebben ze er zelfs een klein pretpark rond gebouwd, met een panoramische lift, een treintje, ... Je kan ook niet echt vrij rondlopen, je moet duidelijk uitgezette bruggetjes volgen die allemaal samen een parcours vormen, en er is geen andere optie. Beetje jammer wel, ik had het me toch anders voorgesteld. Ik moest met meewoed terugdenken aan een andere geweldig hoge waterval in Peru die je pas na een dag stappen doorheen het nevelwoud kon bereiken... Maar in Iguazu is er zefs een autosnelweg aangelegd naar de watervallen...

IGUAZU_010.jpg

Maar bon, zonder meer impressionant, de hoeveelheid water, de snelheid en de kracht waarmee het naar beneden stort, de permanente nevelwolk die erboven hangt, en het oorverdovende geluid. Puerto Iguazu, waar we verbleven, was weer zo'n gek dorpje dat helemaal opgeslokt is, zonder er helemaal klaar voor te zijn, door het toerisme. Het deed een beetje aan El Chaltén en El Calafate denken, niet echt charmant dus.

Momenteel zijn we, na onze allerlaatste nachtbusrit (yes!), deze keer van 19 uren, in Rosario.
De cirkel is bijna rond...

Groetjes,
Ellenx

Geplaatst door Raf-Ellen 10:17 Gearchiveerd in Argentinië

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Op de valreep op de blog geraakt hoop ik toch.Ben een trotse mama van mijn Rafke dat hij zo iets waarmiek al was ik toch ongerust bij vertrek, een unieke mooie ervaring om jullie ganse leven op terug te kijken en een sterke band smeed proficiat en nu een nestje uitbouwen in ons klein Belgiekske. mama

door mammarleen

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint